Μακαρόνια με κιμά

στις

IMG-7506 (4)ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-5 ΜΕΡΙΔΕΣ

  • 1 Πακέτο παπαρδέλες

  • 800 γρ. Μοσχαρίσιο κιμά

  • 1 Μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 καρότο ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο

  •  1 Σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

  • 300 ml Ζωμό λαχανικών ή κότας

  •  100 ml Ζωμό από τα μακαρόνια

  • 80 ml Whiskey προαιρετικά

  • 4 Ωριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες

  • 2-3 Ντομάτες σε τσαμπί τριμμένες στον τρίφτη, χωρίς τη φλούδα

  •  1 κ.σ. Πελτέ ντομάτας

  •  1 κ.σ. Ζάχαρη

  •  1 Φύλλο δάφνης

  •  3 – 4 Κόκους μπαχάρι ή 1 κ.τ.γ. σε σκόνη

  •  1 κ.τ.γ. Κύμινο σε σκόνη

  •  1 κ.τ.γ. Κουρκουμά

  • ½ κ.τ.γ. Κόλιανδρο σε σκόνη προαιρετικά

  •  4 κ.σ. Ελαιόλαδο

  •  1 κ.σ. Σησαμέλαιο

  •  Αλάτι

  •  Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το τελείωμα

  •  1 κ.σ. Φυλλαράκια κόλιανδρου ψιλοκομμένα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  •  Σε μία φαρδιά κατσαρόλα κατά προτίμηση πλασωτέ, ξεκινάμε να μελώνουμε τα λαχανικά μας με το ελαιόλαδο ένα – ένα με τη σειρά, ξεκινώντας από αυτό που απαιτεί περισσότερο χρόνο, στην προκειμένη περίπτωση το καρότο, πάντα σε μέτρια φωτιά. Μετά από 2′-3′ το κρεμμύδι και τέλος το σκόρδο. Όταν μελώσουν τα λαχανικά μας περίπου σε 6′ συνολικά τα αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπωλ, και στην ίδια κατσαρόλα καβουρδίζουμε τον κιμά με 1 κ.σ. σησαμέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ενώ ταυτόχρονα τον πιέζουμε με ένα σύρμα χειρός ή μία ξύλινη σπάτουλα ώστε να τον διαμελίσουμε και να μην έχει σβόλους. Αυτή η διαδικασία θα μας πάρει τουλάχιστον 6′- 7′.

  •  Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ και σωτάρουμε για 2′ ακόμα. Προσθέτουμε τα λαχανικά και σβήνουμε με το whiskey ή αλλιώς με κρασί, περιμένουμε 1′ να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε για τουλάχιστον 45′.

  •  Στο μεταξύ τοποθετούμε μία κατσαρόλα επάνω στη φωτιά, με νερό περίπου μέχρι τη μέση και αφήνουμε να βράσει. Δίπλα στην κατσαρόλα ετοιμάζουμε ένα μπωλ με μπόλικο πάγο και νερό. Χαράζουμε το κάτω μέρος από της ντομάτες κάνοντας ένα σταυρό, εκτός από αυτές που θα τρίψουμε. Μόλις το νερό κοχλάζει, ρίχνουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε για 1′ ή μέχρι να δούμε τη φλούδα να ξεκολλάει από τη σάρκα της ντομάτας. Τότε τις μεταφέρουμε με μία τρυπητή κουτάλα στο μπωλ με τον πάγο, τις αφήνουμε εκεί 1′ και έπειτα αφαιρούμε τη φλούδα με το χέρι μας κάτω από τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια με ένα κουτάλι. Τέλος τις κόβουμε σε μικρούς κύβους και τους αφήνουμε στην άκρη.

  •  Στο μεταξύ, τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση.

  •  Ταυτόχρονα ελέγχουμε τον κιμά στα 45′, αν έχει μαλακώσει και αν χρειάζεται αλάτι, ρίχνουμε τις ντομάτες και τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε για 15′ max.

  •  Σε αυτό το σημείο ρίχνουμε τα ζυμαρικά, μέσα στη σάλτσα του κιμά 2′ πριν από το χρόνο βρασίματος που αναγράφεται στη συσκευασία και τα τελειώνουμε εκεί ώστε να απορροφήσουν τη σάλτσα. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό από τα ζυμαρικά. Τέλος σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρέσκο κόλιανδρο.

Σχολιάστε