Σπανακοπιτάκια με φέτα

στις

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  •  500 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.

  •  150 – 200 ml Νερό ( θερμοκρασία σωματίου )

  •  3 κ.σ. Ξίδι

  •  150 ml Ελαιόλαδο

  •  1 κ.τ.γ. Αλάτι

Για τη γέμιση 

  •  400 γρ. Σπανάκι ή χόρτα για πίτα

  •  1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

  •  1 κ.σ. Άνηθο ψιλοκομμένο χωρίς τα κοτσάνια

  •  3 τεμ. φρ. κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

  •  300 γρ. φέτα προαιρετικά

  •  1 κ.τ.γ. Ξύσμα πορτοκαλιού

  •  1 τεμ. Αυγό χτυπημένο

  •  50 γρ. Τραχανά

  •  5 κ.σ. Ελαιόλαδο

  •  Αλάτι

  •  Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για το τελείωμα 

  •  Μαύρο σουσάμι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

  • Για τη ζύμη

         Σε ένα ευρύχωρο μπωλ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το νερό, το ξίδι και ανακατεύουμε ώσπου να αρχίσει να ομογενοποιείται το μίγμα και να πέρνει ενιαία σύσταση. Όταν γίνει αυτό προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να το απορροφήσει. Ζυμώνουμε και δίνουμε στο μίγμα μας τη μορφή ‘μπάλας.’ Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη.

 Σε αυτό το σημείο ανοίγουμε τον φούρνο μας να προθερμαίνεται στους 180 βαθμούς.

 

  •  Για τη γέμιση

         Σε πρώτη φάση πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι, το τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι και το τρίβουμε απαλά με χοντρό αλάτι μέσα στις χούφτες μας. Το αφήνουμε στην άκρη να στραγγίζει. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να στραγγίξουμε το σπανάκι σε μία πετσέτα κουζίνας πολύ απαλά.

         Εκεί προσθέτουμε επίσης τα φυλλαράκια του δυόσμου, τον άνηθο και το πράσινο μέρος από το φρ. κρεμμύδι όλα ψιλοκομμένα.

        Δίνουμε ένα ελαφρύ σοτάρισμα σε πολύ χαμηλή φωτια στο λευκό μέος από το  φρ. κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και το γυρνάμε στο μπώλ με τα υπόλοιπα λαχανικά.

        Έπειτα προσθέτουμε εκεί τη φέτα σπασμένη με το χέρι μας, τον τραχανά και το αυγό εφόσον το έχουμε χτυπήσει σε ένα μπωλ. Ανακατεύουμε να αναμιχθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.

      Στη συνέχεια αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας και τοποθετούμε τη ζύμη, την χωρίζουμε σε 2 κομμάτια και ξεκινάμε να τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 2-3 mm. Σε περίπτωση που η ζύμη δεν ανοίγει εύκολα, είναι ‘μαλακή’ χρειάζεται να μπει ψυγείο για τουλάχιστον 30.’

     Με ένα κουπάτ ή με την ανάποδη διάμετρο από ένα ποτήρι του νερού, κόβουμε δίσκους και τοποθετούμε σε κάθε δίσκο 1 κ.σ. από τη γέμιση. Κλείνουμε σε τρίγωνα ή σε οτι μορφή θέλουμε με ένα βρεγμένο πινέλο αλείφοντας γύρω-γύρω το ζυμάρι για να κολλήσει. Όταν τα κλείσουμε τα πιέζουμε με ένα πιρούνι στο σημείο της ένωσης για να μην ανοίξουν τα πιτάκια μας.

      Τα στρώνουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα, τα αλείφουμε με ελαιόλαδο με τη βοήθεια ενός πινέλου, τα διαβρέχουμε με λίγο νερό από τη βρύση, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου, στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο για 20′-25.’

 

 

 

Σχολιάστε