Ροζ μπέργκερ γαρίδας με κρέμα αβοκάντο

στις

Για τη ροζ ζύμη μπριός

                    Μείγμα Α΄

  •  500 γρ. Αλεύρι Γ.Ο.Χ.

  •  10 γρ. Αλάτι

  •  4 γρ. Μαγιά ξηρή

                  Μείγμα Β΄

  •  300 ml Χυμό από παντζάρι

  •  20 γρ. Ζάχαρη

                  Μείγμα Γ΄

  •  Βούτυρο αγελάδος λιωμένο

               Για το ψήσιμο 

  •  Λίγο γάλα

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 

  •      Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω τα υλικά του μείγματος Β΄σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη περίπου 5″. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να ξεπεράσει τους 50° γιατί θα έχουμε πρόβλημα όταν θα το ενσωματώσουμε στη μαγιά αργότερα.

  •     Παράλληλα με την παραπάνω διαδικασία, τοποθετούμε τα υλικά του μείγματος Α΄( αλεύρι, μαγιά & αλάτι ) στο μπωλ του μίξερ.

  •     Εν συνεχεία μεταφέρουμε τα υλικά του μείγματος Β΄ ( χυμό από παντζάρι, ζάχαρη ) στο μιξερ και ανακατεύουμε με το γάντζο ξεκινώντας με τη δεύτερη ταχύτητα και σιγα σιγα αυξάνουμε την ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά του μείγματος Α΄& Β΄.

  •  Δουλεύουμε στο μίξερ τουλάχιστον 10″ μέχρι να ενσωματωθούν πολύ καλά τα υλικά του μείγματος Α΄ κα του μείγματος Β΄ και στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά και με συνεχόμενη ροή το βούτυρο, κατεβάζουμε στη δεύτερη ταχύτητα και ανακατεύουμε για 5″ ακόμη.

  •  Έπειτα κατεβάζουμε από το μίξερ και ακουμπάμε τη ζύμη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια. Δουλεύουμε τη ζύμη για 5″ με το χέρι και της δίνουμε το σχήμα μιας ομοιόμορφης <μπάλας.>

  •  Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ένα μπωλ για 30″ και σκεπάζουμε με πετσέτα.

  •  Έπειτα κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 120 γρ. και πλάθουμε με το χέρι μας σε  <μπαλίτσες.> Σε αυτό το σημείο υπάρχουν 2 τρόποι: είτε μπορούμε να αφήσουμε τα ψωμάκια μας να ξεκουραστούν σε 2 λαμαρίνες για τουλάχιστον 2 ώρες σε ζεστό μέρος σκεπασμένα με μία πετσέτα είτε βάζουμε τις λαμαρίνες στο φούρνο στους 50° να μείνουν για 2 ώρες. Ο δεύτερος τρόπος είναι και ο πιο γρήγορος αλλά προυποθέτει να βάλουμε ένα ταψί με νερό στο κάτω μέρος του φούρνου για περισσότερη υγρασία.

  •  Μετά από 2 ώρες και εφόσον τα ψωμάκια μας θα έχουν διπλασιαστεί σε όγκο, τα αλείφουμε πολύ καλά με γάλα με τη βοήθεια ενός πινέλου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° για 15″. Στα μισά του απαιτούμενου χρόνου αντιστρέφουμε τα ταψιά και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

  •  Μόλις είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί που έχουμε βάλει σχάρες και τα αφήνουμε να κρυώσουν, αυτό μας βοηθάει ώστε να μην ιδρώσουν τα ψωμάκια μας.

 

Για το burger γαρίδας ( για 4 burger των 200 γρ. )

  •  800 γρ. Γαρίδες No 2

  •  100 γρ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  •  4 φρ. Κρεμμυδάκια το λευκό μέρος ψιλοκομμένα

  •  1 Φινόκιο ψιλοκομμένο  ( χωρίς τα κοτσάνια )

  •  15 γρ. Φρέσκια ρίζα τζίντζερ τριμμένη στην ψιλή μεριά του τρίφτη

  •  Αλάτι

  •  Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  •  1 κ.σ. Κάρι ( προαιρετικά )

  •  1 κ.τ.γ. αποξηραμένο & τριμμένο κόλιανδρο

  •  1 κ.τ.γ. Σούμακ ( προαιρετικά )

  •  Χυμό & ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι

  •  4-5 κ.σ.ελαιόλαδο

  • 10 φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα

  • 1/4 ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο ( χωρίς τα κοτσάνια )

  • 3 κ.σ. Αλεύρι

  •  Extra αλεύρι για το πλάσιμο

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 

  •  Τοποθετούμε ένα τηγάνι έπανω στη φωτιά και αφήνουμε να κάψει για 2″ στη συνέχεια ρίχνουμε σε δόσεις τις γαρίδες και σοτάρουμε για 2″σοτάρουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το κάρι, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι ενώ παράλληλα ανακεινούμε το τηγάνι για να ψηθούν οι γαρίδες ομοιόμορφα και τέλος τις μεταφέρουμε σε ένα μπωλ να κρυώσουν. Στη συνέχεια στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε με τη σειρά τα λαχανικά ξεκινώντας από το φινόκιο , σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 2″ , ‘επειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, συνολικά θα μας πάρει 5″- 6″ και όταν είναι κατεβάσουμε από τη φωτιά σβήνουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και αφήνουμε για 1″ ακόμα, ύστερα αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

  •  Αφαιρούμε τα κελύφη και τα κεφάλια από τις γαρίδες και τις κόβουμε σε ψιλά κομμάτια. Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα λαχανικά, τα οποία έχουμε σοτάρει προηγουμένως, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, λίγο πιπέρι, το αλεύρι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με το χέρι μας απαλά. Όταν αρχίζει να παίρνει μορφή ο κιμάς μας ρίχνουμε τα μυρωδικά και ελέγχουμε αν χρειάζεται παραπάνω αλεύρι σε περίπτωση που δεν μπορούμε να πλάσουμε μπιφτέκια.

  •  Στη συνέχεια πλάθουμε ένα μικρό μπιφτέκι και το ψήνουμε σε ένα τηγάνι έτσι ώστε να δοκιμάσουμε το αλάτι. Με αυτό τον τρόπο ελέγχουμε τα καρυκεύματα και μπορεί να μας αποτρέψει από το να έχουμε ένα αλμυρό ή ένα πιπεράτο αποτέλεσμα.

 

Για την κρέμα αβοκάντο

  •   1 Αβοκάντο hass κατά προτίμηση

  •  1/2 Φρέσκια πιπεριά chilli ( προαιρετικά )

  •  4 κ.σ. Ελαιόλαδο

  •  Χυμό από 1 λάιμ ή από 1/2 λεμόνι

  •  1 κ.σ. Φυλλαράκια από φρέσκο κόλιανδρο ( προαιρετικά )

  •  Αλάτι

  •  1-2 κ.σ. κρύο νερό & 2-3 παγάκια για το μπλεντάρισμα

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  •  Χαράζουμε απαλά  με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κατά μήκος το αβοκάντο και ταυτόχρονα γυρνώντας το και από την άλλη μεριά έτσι ώστε να κάνουμε μία τομή και από τις 2 πλευρές. Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να κόψουμε κάθετα στη μέση το κουκούτσι διότι υπάρχει κίνδυνος είτε να κοπούμε είτε να χαλάσουμε τη λάμα του μαχαιριού μας. Στη συνέχεια με τα χέρια μας περιστρέφουμε τις 2 πλευρές και έτσι αυτές θα αποκολλήσουν και θα αποχωριστούν η μία την άλλη. Στη συνέχεια με ένα κουτάλι αφαιρούμε το κουκούτσι από τη μία πλευρά και με το ίδιο κουτάλι αφαιρούμε και τη σάρκα από τη φλούδα τις κάθε πλευράς.

  •  Στη συνέχεια τοποθετούμε τα υλικά στο μπλέντερ εκτός από το ελαιόλαδο, το αλάτι και τα παγάκια και ξεκινάμε να πολτοποιούμε τα υλικά για 2″- 3″. Έπειτα προσθέτουμε τα παγάκια, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε για 2″ ακόμη. Στη συνέχεια ελέγχουμε τη γεύση και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

  •  Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε πιπεριά chilli καλό είναι να την καθαρίσουμε σε ξεχωριστό μέρος και να φορέσουμε γάντια ή μετά να πλύνουμε πολύ καλά τα χέρια μας. Καθώς επίσης να αφαιρέσουμε τα σπόρια που περιέχει στο εξωτερικό.

Για τη σύνθεση του μπέργκερ

  •  Ντομάτα κομμένη σε ροδέλλες

  •  Κόκκινη λόλα ( προαιρετικά )

  •  Κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλλες

 

 

 

 

 

Σχολιάστε