ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

στις

IMG_E7385 (1)Για το ζωμό από γαρίδες

Εδώ καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε τις άκρες και τα περισσεύματα από τα λαχανικά που θα καθαρίσουμε για το πιλάφι μας.

  •  Άκρες από κρεμμύδι

  •  Άκρες από φινόκιο

  •  1 Καρότο κομμένο σε χοντρά κομμάτια

  •  Κοτσάνια από μαιντανό

  •  Κοτσάνια από σέλερι

  •  άκρες από φρ. κρεμμύδι

  •  2 1/2 L Νερό

  •  100 ml Κονιάκ προαιρετικά

  •  2-3 τεμ. Αστεροειδή γλυκάνισο προαιρετικά

  • 300 γρ. Γαρίδες μόνο τα  Κεφάλια και τα κελύφη το σώμα το κρατάμε για το πιλάφι

  •  4 κ.σ. Ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1.   Αφήνουμε μία κατσαρόλα επάνω στη φωτιά να κάψει καλά και ρίχνουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα για 3′-4′.

  2.   Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε διαδοχικά τα λαχανικά στην κατσαρόλα. Να προσθέσω ότι πριν ρίξουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα και χαμηλώσουμε τη φωτιά, μπορούμε να σβήσουμε τα κελύφη από τις γαρίδες  με ένα δυνατό αλκοολούχο ποτό κ.π. κονιάκ. Περιμένουμε 1′-2′ να εξατμιστεί το αλκοόλ και συνεχίζουμε κανονικά τη διαδικασία ρίχνοντας τα λαχανικά στην κατσαρόλα.

  3.   Έπειτα ρίχνουμε το νερό, το γλυκάνισο και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον 11/2 ώρα χωρίς να βράζει.

  4.    Το μυστικό εδώ είναι να αφήσουμε το ζωμό να < κατέβει > κάτω από τη μέση έτσι ώστε να συγκεντρωθεί όση περισσότερη γεύση γίνεται στο ζωμό. Για να γίνει αυτό θέλει χρόνο και υπομονή.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ

       Για το πιλάφι

  •  200 γρ. Γαρίδες No 2 καθαρισμένες και κρατάμε μόνο τα κεφάλια αν θέλουμε για ντεκορ

  •  150 γρ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  •  100 γρ. Φινόκιο κομμένο σε μικρά κυβάκια

  •  2-3 Φρ. κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

  •  700 -800 ml Ζωμό από γαρίδες ή αλλιώς νερό

  •  1 κ.τ.γ. Κάρι

  •  3-4 Στήμονες σαφράν προαιρετικά

  •  Αλάτι

  •  50 ml Ελαιόλαδο

Για το τελείωμα

  •  Πιπέρι

  •  Φυλλαράκια μαιντανού ψιλοκομμένα

  •  Κορυφούλες από το φινόκιο ή λίγο άνηθο

  • Ξύσμα και χυμό από 1 μέτριο λεμόνι

  •  Το πράσινο μέρος από το φρ. Κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  •     Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε με τη σειρά σε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το φρ. κρεμμύδι και το φινόκιο χωρίς να πάρουν χρώμα, για 5′ ή ώσπου να μαλακώσει το φινόκιο. Έπειτα προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για 2′-3′ ακόμα. Ύστερα ρίχνουμε το ζωμό και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 25′ σε μέτρια φωτιά.
  •    Περίπου στα μισά προσθέτουμε  τις καθαρισμένες γαρίδες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

  •    5΄πριν να είναι έτοιμο το πιλάφι αποσύρουμε από τη φωτιά προθέτουμε το λεμόνι και τα μυρωδικά ( κρατάμε και λιγα για από πάνω ), το πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη με κλειστό καπάκι ώστε να εξακολουθεί να μαγειρεύεται το ρύζι.  

  •     Παράλληλα σε ένα τηγάνι που καίει ρίχνω τις υπόλοιπες γαρίδες ( από τις οποίες έχουμε κρατήσει μόνο τα κεφάλια ) και σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2΄. Προσθέτω το κάρι, αλάτι και λίγο από το ζωμό, αφήνω στην άκρη και τις κρατάω για να σερβίρω επάνω από το πιλάφι, μαζί με λίφα μυρωδικά.

 

 

Σχολιάστε