ΥΛΙΚΑ
-
500 γρ. Γάλα
-
100 γρ. Ζάχαρη Κρυσταλλική
-
1 Φλούδα Λεμονιού
-
15 γρ. Φρέσκο Τζίντζερ ( προαιρετικά )
-
1 Πρέζα Αλάτι
-
150 γρ. Αυγά
-
40 γρ. Κρόκοι Αυγών
-
2 κ.σ. Εκχύλισμα Βανίλιας ή 2 Στικ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-
Τοποθετούμε το γάλα, τη μισή ζάχαρη, το αλάτι, τη φλούδα λεμονιού και το τζίντζερ σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, ώσπου να πάρουν βράση.
-
Παράλληλα τοποθετούμε σε ένα ευρύχωρο μπωλ, τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να σπάσουν οι κρόκοι και να ενσωματωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
-
Αφού πάρουν βράση τα υλικά στην κατσαρόλα, τα προσθέτουμε σιγά – σιγά στο μπωλ με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας πάντα με το σύρμα χειρός μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση των δύο μιγμάτων.
-
Έπειτα περνάμε από ψιλή σίτα, μεταφέροντας το μίγμα σε ένα μπωλ.
-
Ετοιμάζουμε ένα σιρόπι καραμέλας σε ένα κατσαρολάκι, βάζοντας 200 γρ. και 80 ml νερό. Όταν η καραμέλα βράσει αρκετά ( σε μέτρια προς χαμηλή ) φωτιά και πάρει ένα σκούρο μελί χρώμα είναι έτοιμη. Αφού η καραμέλα κρυώσει, την μεταφέρουμε σε μία φόρμα ή ατομικά φορμάκια και ύστερα μοιράζουμε την κρέμα μέχρι το χείλος της φόρμας.
-
Τοποθετούμε τις φόρμες μέσα σε ένα ταψί με κρύο νερό μέχρι να καλύψουμε περίπου τα 3/4 του ύψους της φόρμας ή από τα φορμάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς κελσίου για 45′ περίπου.
-
Για να σιγουρευτούμε ότι η κρέμα μας είναι έτοιμη, βυθίζουμε ένα μαχαιράκι στο κέντρο και όταν το βγάλουμε και δεν έχει υπολείμματα κρέμας, τότε είναι έτοιμη.
-
Αποσύρουμε το ταψί από το φούρνο, βγάζουμε τα φορμάκια ή τη φόρμα από το ταψί και τα αφήνουμε σε μία λαμαρίνα να κρυώσουν φυσιολογικά και έπειτα τα βάζουμε ψυγείο.
-
Όταν θελήσουμε να σερβίρουμε, αναποδογυρίζουμε σε πιάτο αν πρόκειται για φορμάκι ή σε πιατέλα αν είναι για ολόκληρη φόρμα, αφού πρώτα ξεκολλήσουμε την επιφάνεια γύρω – γύρω με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.
Tips
-
Χρειάζεται προσοχή κατά την ενσωμάτωση των υγρών στοιχείων μέσα στο μπωλ με τα αυγά, καθότι δεν πρέπει να κοχλάζει το γάλα επειδή υπάρχει περίπτωση να < κόψουν > τα αυγά.
-
Μπορούμε να βάλουμε το μίγμα και σε φόρμα κέικ αν θέλουμε να πετύχουμε το σχήμα την φωτογραφίας.
-
Προσοχή όταν φτιάχνουμε την καραμέλα, διότι είναι ικανή να μας προκαλέσει έγκαυμα.