Υλικά για 4 μερίδες
-
6ΟΟ γρ. Σπανάκι ( μόνο τα φύλλα )
-
250 γρ. Ρύζι για πιλάφι π.χ. ( bonnet ή Καρολίνα )
-
150 γρ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 Μέτριο φινόκιο ψιλοκομμένο ( Αφαιρούμε τα κοτσάνια και το κάτω μέρος )
-
1 Σκελίδα σκόρδο τριμμένο
-
4 – 5 Φρ. Κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα ( το λευκό μέρος )
-
600 – 700 ml Ζωμό λαχανικών
-
3 κ.σ. Παρθένο ελαιόλαδο
-
κ.π. Αλάτι
-
κ.π. Λευκό πιπέρι
-
1 κ.τ.γ. Αστεροειδή γλυκάνισο
-
1 κ.τ.γ. Ιβίσκος αποξηραμένος
Για το τελείωμα
-
Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
-
15 γρ. Άνηθο ψιλοκομμένο
-
10 γρ. Τρυφερές φουντίτσες από φινόκιο ψιλοκομμένες
-
Το πράσινο μέρος από 3 φρ. κρεμμυδάκια
-
Αλάτι
-
Λευκό πιπέρι
-
3 κ.σ. Ωμό παρθένο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με νερό επάνω στη φωτιά και ρίχνουμε τα περισσεύματα από τα λαχανικά μας ( άκρες από κρεμμύδι, κοτσάνια από σπανάκι, άκρες από φινόκιο, κοτσάνια από άνηθο ) και αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού καιύστερα χαμηλώνουμε τη φωτιά.
-
Παράλληλα τοποθετούμε ένα τηγάνι επάνω σε μέτρια φωτιά με το ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα λαχανικά μας ( φινόκιο, κρεμμύδι, κρεμμυδάκι ) και σοτάρουμε για 4′ μέχρι να μαλακώσουν.
-
Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε για 2 – 3 λεπτά ακόμη.
-
Στη συνέχεια ρίχνουμε περίπου 600 ml από το ζωμό που έχουμε στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 25′.
-
Περίπου στα μισά του χρόνου προσθέτουμε το σπανάκι και αφήνουμε να » πέσει » ανακατεύοντας ανα διαστήματα.
-
Όταν παρέλθει ο χρόνος αποσύρουμε από τη φωτιά, ελέγχουμε τα καρυκεύματα και αφήνουμε να σταθεί για 5′ περίπου.
-
‘Επειτα προσθέτουμε τα μυρωδικά και το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.