Μαύρο Σκόρδο, το θαυματουργό !

        Εδώ και μία πενταετία περίπου, έκανε την εμφάνισή του στην αγορά μία κάπως ιδιαίτερη πρώτη ύλη με την ονομασία μαύρο σκόρδο. Η συγκεκριμένη πρώτη ύλη παράγεται από το γνωστό σε όλους μας σκόρδο και προέρχεται από περιοχές της Ασίας, κυρίως (Κορέα, Ταυλάνδη και Ιαπωνία) ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ανάρπαστο στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Αναμφισβήτητα είναι μία υπερτροφή λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης και των διπλάσιων θρεπτικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων του σε σχέση με το απλό σκόρδο και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην διαδικασία που έχει υποστει  για να μετατραπεί σε μαύρο. Εδώ οφείλουμε να αναφέρουμε οτι η διαδικασία η οποία ακολουθείται ώστε να μετατραπει το λευκό σκόρδο σε μαύρο είναι απολύτως φυσική και γίνεται μέσω μιας ζύμωσης, η οποία διαρκεί 1 μήνα κάτω από ορισμένη θερμοκρασία και επίπεδα υγρασίας. Η συγκεκριμένη διαδικασία επηρεάζει την γεύση και την υφή του, έχει πλέον πιο γλυκιά γεύση χωρίς την χαρακτηριστική οσμή του σκόρδου, ενώ χαρίζει στο προïόν τις πανίσχυρες αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης παράγονται σάκχαρα και αμινοξέα, από τα οποία δημιουργείται μία ουσία που ονομάζεται μελανοïδίνη, όπου και είναι υπαίτιος για το μαύρο χρώμα του.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ :

         Οι ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου σαν βρώσιμο προιόν αλλά και σαν συμπήρωμα διατροφής είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Το μαύρο σκόρδο μάλιστα, έχει επιβεβαιωθεί πως το κατανάλωναν οι αρχαίοι Έλληνες πριν από τη μάχη.                                             Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντοξειδωτική δράση όπως προαναφέραμε και αυτό οφείλεται σε μία ουσία η οποία βρίσκεται στο απλό σκόρδο, την αλισίνη. Η αλισίνη ή αλλιώς L-Allycysteine είναι διαλυτή στο νερό με αποτέλεσμα να απορροφάται ευκολότερα απο τον οργανισμό μας μέσω του αίματος, επίσης προκαλεί διαστολή των αρτηριών και καταπολεμά την υπέρταση. Η συγκεκριμένη ουσία υπάρχει 4 φορές περισσότερο στο μαύρο σκόρδο και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στη διαδιασία παλαίωσης όπου έχει υποστεί το απλό σκόρδο. Άλλες ιδιότητες που έχει η  αλισίνη είναι, πως μειώνει δραστικά τα επίπεδα της ενδογενούς υπεροξείδωσης, αυτό το αποδεικνύουν ζωικές μελέτες όπου πραγματοποιήθηκαν απο την Κορεάτικη Εταιρία Διατροφής το έτος 2009. Η αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα του μαύρου σκόρδου, θωρακίζει το ανοσοποιητικό το γλυκαιμικό και λιπιδαιμικό δείκτη σε περισσότρο βαθμό σε σχέση με το απλό σκόρδο. Άλλές μελέτες επιβεβαιώνουν τις αντικαρκινικές ιδιότητες που έχει το μαύρο σκόρδο καθώς η χορήγησή του σε καρκινικά κύτταρα όπου προκάλεσε την αναστολή του πολλαπλασιασμού τους, επιδρώντας έτσι στην τροποποίηση του κυτταρικού κύκλου ζωής με αποτέλεσμα την  απόπτωσή τους.

     Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στη μαγειρική μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σχεδόν παντού ( σε σαλάτες, συνταγές με ζυμαρικά και γενικότερα, αν θέλουμε να το αντικαταστήσουμε με το κοινό σκόρδο) διότι πλέον είναι ένα άοσμο προιόν χωρίς την ένταση και τη μυρωδιά του απλού σκόρδου με τις ίδιες ιδιότητες που εχει το σκόρδο, απλά σε τετραπλάσιο βαθμό.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s